Calendari exposicions

Grup

Conte i autor

Activitat

1. Mar Solsona i Clara Vidal

“L’hora en punt”

“L’edat d’or”

“Què hi podríem fer “

“Muts i a la gàbia” – Pere Calders

http://rodamots.cat/escreix/pere-calders-44-contes-molt-breus/

Diàleg.

2.Berta Aguilera, Alexander Naranjo i Maria Pelejà

“Viatge d’hivern” - Jaume Cabré

www.jaumecabre.cat

Canviar el final i/o començament

05/10/2015

3.Clara Tomàs i Ivet Playà

“Quatre de vuit amb genolls” - Joan Pinyol

19/10/2015

4.Judit Bascompte i Noelia Santano

“Accident” – Maria Clara Prat Puig

Link. Estructura

26/10/2015

5.Quim Llorca i Quim Aguilar

“Hedera Hèlix” – Pere Calders

02/11/2015

6.Jordi Camps i Eudald Font

“Dret” - Quim Monzó

Web ironia.

09/11/2015

7.Victor López i Alexandra Bernaus

“El conte” – Quim Monzó

Primera entrada. Tipus de narrador

16/11/2015

8.Mariona Torras i Núria Fernàndez

“Sang de lameva sang” – Sergi Pàmies

Web. Descripció

23/11/2015

9. Eliza Irasoc i Eduard Palmés

“ La desgràcia de ser homes” - Isabel-Clara Simó

Visió femenina

30/11/2015

10.Maria Gómez i Clara Camins

“No tinc res per posar-me” - Quim Monzó

Web. Vocabulari. Sinonímia

11/01/2016

11. Gerard Eroles i Robert Cortés

18/01/2016

domingo, 13 de diciembre de 2015

El conte. Quim Monzó.

A mitja tarda l’home s’asseu a l’escriptori, agafa un full de paper blanc, el fica a la màquina i comença a escriure. La frase inicial li surt de seguida. La segona també. Entre la segona i la tercera dubta uns segons.
Omple una pàgina, treu el full del carro de la i el deixa a un costat, amb la cara en blanc cap a dalt. A aquest primer full n’hi afegeix un altre, i després un altre. De tant en tant rellegeix el que escriu, ratlla paraules, en canvia I’ordre dins de les frases, elimina paràgrafs, llença fulls sencers a la paperera. De cop, enretira la , agafa tot el munt de fulls escrits, el gira del dret i amb un bolígraf ratlla, canvia, afegeix, suprimeix. Col.loca el munt de fulls corregits a la dreta, torna a acostar-se la màquina i reescriu la història de dalt a baix. En acabat, torna a corregir-la a ma i a reescriure-la a màquina. A nit ja entrada ho rellegeix per enesima vegada. És un conte. Li agrada molt. Tant, que plora d’alegria. És feliç. Potser es el millor conte que mai hagi escrit. El troba gairebé perfecte. Gairebé, perqué li falta el titol. Quan trobi el títol escaient ser’a un conte immillorable. Rumia quin posar-hi. Se n’hi acut un. L’escriu en un full de paper, a veure que li sembla. No funciona del tot. Ben mirat, no funciona gens. El ratlla. En pensa un altre. Quan el rellegeix també el ratlla.
Tots els títols que se li acuden li destrossen el conte: o son obvis o bé fan caure la història en un surrealisme que en trenca la senzillesa. O bé son atzagaiades que I’hi esguerren. Un moment, pensa a posar-Ii Sense títol, però això encara ho espatlla mes. Pensa també en la possibilitat de realment no posar-ne, de títol, i deixar en blanc I’espai que s’hi reserva. Però aquesta solució es la pitjor de totes: potser hi ha algun conte que no necessiti titol, però no es pas aquest; aquest en necessita un de ben precis: el títol que faria que deixés de ser un conte gairebé perfecte per convertir-se en un conte perfecte del tot: el millor que mai hagi escrit.
A l’alba, es dona per vençut: no hi ha cap títol prou perfecte per aquell conte tan perfecte que cap títol no li es prou bo, cosa que impedeix que sigui perfecte del tot. Resignat (i sabent que no pot fer altra cosa) agafa els fulls on ha escrit el conte, els estripa per la meitat i estripa aquesta meitat per la meitat; i així successivament fins a fer-ne miques.

sábado, 14 de noviembre de 2015

La Fe (Dret)

-Potser és que no m’estimes.
-T’estimo.
-¿Com ho saps?
-No ho sé. Ho sento. Ho noto.
-¿Com pots estar segur que el que notes és que m’estimes i no una altra cosa?
-T’estimo perquè ets diferent de totes les dones que he conegut a la vida. T’estimo com no he estimat mai a ningú, i com no podré mai estimar. T’estimo més que a mi mateix. Per tu donaria la vida, em deixaria escorxar de viu en viu, que juguessin amb els meus ulls com si fossin bales. Que em llancessin en un mar de salfumant. T’estimo. Estimo cada plec del teu cos. Sóc feliç només de mirar-te als ulls. Dins de les teves nines m’hi veig jo, petitet.
Ella mou el cap, neguitosa.
-¿Ho dius de debò? Oh, Raül, si sabés que de debò m’estimes, que puc creure’t, que no t’enganyes a tu mateix i, doncs, a mi… ¿De debò m’estimes?
-Sí. T’estimo com mai ningú no ha estat capaç d’estimar.T’estimaria encara que em rebutgessis, encara que no volguessis ni veure’m. T’estimaria en silenci, d’amagat. M’esperaria que sortissis de la feina només per veure’t de lluny. ¿Com pots dubtar que t’estimo?
-¿Com vols que no en dubti? ¿Quina prova tinc, real, que m’estimes? Dius que m’estimes, si. Però són paraules, i les paraules són convencions. Jo sé que t’estimo molt, a tu. Però ¿com puc tenir la certesa que tu m’estimes?
-Mirant-me als ulls. ¿No ets capaç de llegir-hi que t’estimo de veritat? Mira’m als ulls. ¿Creus que podrien enganyar-te? Em deceps.
-¿Et decebo? Poc m’estimes, si tan poca cosa fa que et decebi. ¿I encara em preguntes com és que dubto del teu amor?
L’home la mira als ulls i li agafa les mans. T’estimo. ¿M’escoltes bé? T’es ti mo.
-Oh, … És mol fàcil dir 
-¿Què vols que faci? ¿Que em mati per demostrar-t’ho?
-No siguis melodramàtic. No m’agrada gens, aquest to. De seguida perds la paciència. Si de debò m’estimessis no la podries ten fàcilment.
-Jo no perdo res. Només et pregunto una cosa: ¿què et demostraria que t’estimo?
-No sóc jo qui ho ha de dir. Ha de sortir de tu. Les coses no són tan fàcils com sembla.
-Fa una pausa. Contempla el Raül i sospira, resignada. –Potser sí que t’he de creure.
-És clar que m’has de creure!
-Però ¿per què? ¿Què m’assegura que no m’enganyes o fins i tot que tu mateix t’ho creus, que m’estimes, i per això m’ho dius, encara que en el fons del fons, sense tu saber-ho, no m’estimes de debò? Pot molt ben ser que t’equivoquis. No crec que vagis amb mala fe. Crec que quan em dius que m’estimes és perquè ho creus. Però ¿i si t’equivoques? ¿I si el que snets per mi no és amor sinó afecte, o alguna cosa semblant? ¿Com ho saps, que és de debò?
-M’atabales.
-Perdona.
-Només sé que t’estimo i tu em destarotes amb preguntes. M’atipes.
-Potser és que no m’estimes.


domingo, 4 de octubre de 2015

Quatre de vuit amb genolls







Muts i a la gàbia

—Tu hi creus en les paraules definitives?
—Què vols dir?
—Vull dir quan s’arriba en aquell moment solemne en el qual un dels membres de la parella declara a l’altre: «Ara és l’hora de parlar d’allò que m’he callat sempre!».
Els dos amics es van quedar silenciosos, fins que un d’ells reprengué la conversa:
—No. No hi crec. Callar no és mai sobrer, sobretot a mesura que posem anys. Si algú s’ha aguantat fins «aleshores», és una imprudència jugar-s’ho tot en una de les cartes de la conversa…
—I doncs? Què faries, tu?
—Si la cosa fos tan greu, me n’aniria sense donar cops de porta. I saps per què?
—No.
—Doncs perquè em faria molta por haver d’escoltar allò que l’altre, amb tota seguretat, també callava.

Què hi podríem fer?

Sabeu aquell conte oriental tan bonic, que ens parla d’un mandarí (xinès, és clar), que una nit va somiar que era una papallona i l’endemà, en despertar-se, no sabia si era un mandarí o una papallona?
Doncs això no és res: a darreries de l’any passat, vaig conèixer un comerciant del Port de la Selva que va somiar que era una granota i, en llevar-se, va comprovar que era realment una granota. La seva senyora, esgarrifada, el va treure del llit a cops d’escombra i de poc que no el desgracia per sempre més. Sort van tenir dels coneixements paranormals d’un farmacèutic (el nom del qual em callo a petició de l’interessat) que amb quatre passades de mans i una beguda va aconseguir retornar el comerciant a la seva forma habitual.
Però no ha quedat bé: les nits de lluna plena, rauca. I la seva senyora, que té estudis i és molt moderna, es vol divorciar. Sembla mentida com les històries, en passar d’Orient a Occident, perden cos i poesia.

L’edat d’or

Va llevar-se emmurriat, amb el geni de través, i començà a regirar tota l’habitació. Obria calaixos i armaris, rebotia la roba per terra i de sobte es va posar de quatre grapes, per mirar sota els mobles.
La seva dona, del llit estant, amb les mans al clatell, se’l mirava amb un somriure mofeta i l’aire de deixar-lo fer. «Si trenques res», pensava, «ja em sentiràs.» Al cap d’una bona estona, li preguntà:
—Què et passa, ara? Què tens?
—He perdut la memòria i no la trobo enlloc! —va respondre ell amb un rebuf.
La dona va esbatanar els ulls, alçà els braços com si clamés al cel i enrigidí tots els músculs de la cara, per expressar la infinita paciència d’aquest món.
—Que no ho veus, infeliç —digué—, que la portes posada?

L’hora en punt

La mort es presentà quan no se l’esperava, i ell li digué que no li havia donat hora.
—És que l’hora la dono jo —va respondre-li la mort.
—No sempre, no sempre… —replicà ell—. Ara, per exemple, tinc l’agenda plena i a vós no us ve d’un dia. Però a mi sí. Telefoneu-me dimarts que ve, a quarts de cinc, i quedarem per una data.
—És irregular, no puc fer-ho. Va contra els reglaments —digué la gran senyora.
—Apa, bah! —es defensà ell, tot empenyent-la suaument cap a la porta—. Amb la feinada que teniu no em direu pas que depeneu d’un difunt puntual. En canvi, jo tinc compromisos inajornables.
I la mort se’n va anar amb la calavera entre les cames, sense saber-se’n avenir. No li havia passat mai.

L'ACCIDENT- Maria Clara Prat Roig

Tot havia sigut molt ràpid, dècimes de segon potser, i de cop tot s'havia acabat... Sentia com s'elevava per sobre del lloc de l'accident, veia el seu cos desmanegat estès damunt la carretera i com l'equip de l'ambulància intentava tornar-la a la vida inútilment. No entenia el que havia passat, ella conduïa tranquil·lament camí de la facultat quan al girar el revolt aquell cotxe se li va tirar al damunt... en uns segons va veure tota la seva vida com en una pel·lícula.
Ara, des de la seva situació elevada, veia com treien un cos de l'altre cotxe, l'equip de salvament corria cap a ell després que haguessin tapat el seu cos amb una manta, donant a entendre que ja no hi havia res més a fer. Mentre intentaven reanimar-lo ella veié com del cos s'aixecava una figura etèria que començava a pujar envers ella, "aquest també l'ha palmat", es digué a ella mateixa.
- Perdona, què saps que ha passat?- li preguntà ell quan va arribar a la seva alçada.
- Sospito que ens hem mort, a tu què et sembla?- li contestà ella.
- Tan sols recordo que anava molt de pressa i que en un revolt se me'n va anar el cotxe i vaig xocar contra un altre que venia en direcció contrària...
- Aquest altre era jo que anava tranquil·lament pel meu carril camí de la facultat.
- Si que ho sento, no era la meva intenció fer mal a ningú.
- Doncs menys mal, perquè per no voler fer mal m'has matat!.
- Estava molt desesperat, no volia viure més...
- Doncs podies haver-te estavellat contra una paret, no et sembla? Jo sí que volia viure, i tenia moltes coses a fer, entre elles presentar un treball que m'ha portat molta feina fer-lo. I pensar que aquest cap de setmana no vaig voler sortir amb les amigues per a poder-lo acabar!
- De veritat que em sap molt de greu, no era conscient que podia fer mal a una altra persona...
- Una mica tard per a lamentar-te, ara ja m'has destrossat la vida, mai tan ben dit!
- Potser tu tenies una vida fàcil i agradable, en canvi la meva era penosa...
- Ho sento per tu però jo no tenia cap culpa...
- Sí clar, tenia que haver triat una altra manera d'acabar...
- O mirar de solucionar els problemes, no? A vegades les coses les veiem pitjor del que són, si haguessis anat amb un bon especialista...
- Ja, però tot això val diners, i un dels meus problemes era econòmic.
- Doncs el cotxe que portaves no era pas barat...
- És que el vaig comprar abans de la fallida de la meva empresa.
- Doncs si tenies una empresa vol dir que en altres moments la vida t'havia estat favorable.
- Sí, molt favorable, ara penso que potser massa, i això va fer que em tornés còmode, que no valorés tot el que tenia, i que penses que allò havia de durar sempre.
- El meu pare sempre diu que no s'ha de baixar mai la guàrdia, que pujar no costa gens però que baixar és una altra cosa. Ah! el meu pare i la meva mare, com reaccionaran quan els hi diguin que m'he mort? Se'ls hi trencarà el cor... I tot per culpa teva poca-solta!.
- Sóc un desastre, fins i tot en el darrer moment he resultat penós, destruint la teva vida i la de la teva família...
- A sobre, vas de màrtir per la vida, o més ben dit per la mort. Potser el teu gran problema és que eres un infeliç. Jo també tenia amics així, i em posaven histèrica. Tot els hi estava en contra, però ells no movien un dit per res, sempre esperaven que els altres els hi solucionessin els problemes. 
- Potser tens raó, però a vegades el caràcter de les persones també influeix, no tothom és igual.
- Va, bajanades, això és una altra excusa, tu si vols et pots sobreposar al caràcter, et costarà més o menys, però si vols pots. Aquest és el meu lema, i fins avui m'havia funcionat bé...
- Fins que jo m'he interposat en el teu camí. Però veus com hi ha factors que no pots controlar...
- Sí, de fet amb això jo no hi contava, el destí m'ha jugat una mala passada.
- Tu hi creus en el destí?
- Home, la veritat és que no hi creia gaire, però ara no sé que pensar...
- Doncs jo sí que hi crec, i penso que tot té una raó de ser.
- Sí?... doncs llavors perquè et volies morir? Tenies que haver esperat el que et portava el destí.
- Bé, en aquells moments estava desesperat i no raonava, de fet no crec que de veritat em volgués morir...
- Aquesta sí que és bona, vas com un boig per la carretera, provoques un accident doblement mortal, i ara dius que no et volies morir! Ets desesperant!
- Potser per això em va deixar la meva dona...
- Doncs segurament, no m'estranya, no t'aclareixes ni tu mateix, vols però no vols, ets un cagadubtes!.
- Va ser per culpa d'ella que vaig agafar el cotxe com un boig i...
- Ja tornem a donar la culpa als altres... Si ella et va deixar deuria tenir les seves raons, no?
- Va dir que era un fracassat, que no servia per a res, i que ja no volia estar al meu costat.
- Deuria estar molt emprenyada per a dir-te tot això.
- Sí que ho estava, en aquells moments ens anaven a embargar la casa...
- Ostres!, que fort... no m'estranya, però potser no sentia el que et deia, segur que després se'n devia penedir...
- No ho sé, després ja hi va haver l'accident. De fet potser ha estat millor així, ara podrà refer la seva vida i segurament serà més feliç.
- Afortunada ella, jo sí que no podré refer la meva. Tan ben encarrilada que la tenia... estava estudiant el que m'agradava, començava a sortir amb un noi que podia haver sigut l'home de la meva vida, i tot espatllat per culpa teva...
- Ara ets tu la que dones la culpa als altres...
- Sí, però és que jo tinc raó, et recordo que va ser el teu cotxe el que es va tirar damunt el meu.
- Perdó una altra vegada, però no haurien de deixar fabricar cotxes que corrin tant... són un perill.
- El perill són els conductors que petgen l'accelerador, els cotxes tan sols són màquines!
- Ja, però si els cotxes no poguessin córrer tant els conductors no serien tan perillosos.
- És una manera de mirar-s'ho, sigui com sigui però, el resultat és el mateix.
- Mirant-ho bé pitjor hagués sigut queda mal ferit i tenir-se que estar tota la vida en una cadira de rodes o en un llit, sense poder-se moure.
- El que no es consola és perquè no vol diuen, però jo sincerament hagués preferit quedar-me en una cadira de rodes que morir-me.
- Això és perquè ets jove i encara veus les coses des d'un prisma molt ingenu.
- Tu tampoc ets massa vell, potser tens deu anys més que jo, no són tants per a veure les coses tan negatives.
- En deu anys canvien molt les coses...
- Bé, gràcies a tu no podré saber-ho mai.
- Al menys sempre seràs jove en el record dels que t'estimaven...
- Sí, com en James Dean o la Marylin Monroe, quin consol!
- I et recordaran en un bon moment, com una estudiant brillant, jove, maca...
- Amb un futur prometedor trencat per un inútil accident.
- A mi, en canvi, em recordaran com un fracassat, que ha perdut la empresa, la casa, la dona... i el causant de la mort d'una noia jove plena de vida.
- Sí, mirat així surto guanyant jo.
- D'haver sabut el que passaria, no hagués agafat el cotxe..
- I jo tampoc, tenia que haver anat amb tren. Però feia tard i vaig pensar que amb el cotxe aniria més ràpid. Em vaig equivocar.
- O va ser el destí.
- Tal vegada. Però quin sentit té la nostra mort?
- Ara, aparentment cap, però a lo millor en un futur sí.
- Tant de bo tinguis raó, al menys així no em sabrà tan de greu deixar aquest món...
- No és pas l'únic pel que sembla, potser ens espera un altre millor.
- Potser, però sense la meva família i sense els qui estimo no m'atreu gens.
- Tampoc podem triar, som titelles en mans del destí. 
- T'ha quedat molt poètic, però certa raó tens, no podem triar on néixer ni tampoc on morir.
- Això em consola una mica, al menys no em sento tan culpable de la teva mort.
- Bé, no t'escapoleixis, força culpa la tens, sinó haguessis corregut com un esperitat...
- I si tu haguessis agafat el tren com cada dia...
- Sí home, a sobre tindré jo la culpa del accident!
- Bé, no t'enfadis, assumeixo tota la responsabilitat si això t'ha de fer feliç.
- En el fons ets bona persona, encara acabaràs caient-me bé.
- Potser el nostre destí era morir junts i entrar acompanyats en aquest nou món, o nova vida o digues-li com vulguis...
- Potser... no veus un túnel negre?
- Sí, i una llum al final...
- Tinc por, em dones la mà?
- Encantat!

domingo, 27 de septiembre de 2015

SANG DE LA NOSTRA SANG - SERGI PÀMIES

Després de molts anys de no fumar, el pare encén una cigarreta. Ho va deixar quan va néixer la seva filla i, d'ençà d'aleshores, ha estat massa ocupat per trobar-ho a faltar. El fum li crema elspulmons amb una boira aspra que, en comptes de combatre, reactiva amb pipades compulsives. Fa una estona, la filla li ha explicat les raons per tant de temps de silenci, mal humor, problemes, insomni i discussions: no suporta ser l'única noia de l'institut amb pares no separats i els ha demanat, sisplau, que se separin. «Vull ser normal», els ha dit poc abans de sortir de l'habitació amb llàgrimes als ulls.El pare i la mare no se'n saben avenir. Asseguts al sofà, i malgrat que ja ha passat un quart d'ençà que la noia se n'ha anat, encara no reaccionen. Els pensaments de l'un i de l'altra s'han unit a través d'un silenci que conté els records que la memòria comuna els permet compartir. Cap dels dos no va voler delegar en l'altre la missió d'educar-la i s'hi van posar amb fermesa i un entusiasme que encara els fa sentir orgullosos. De la infantesa de la nena només en recorden coses bones. Una filla
única i amb salut en una família emocionalment estable i econòmicament situada era la combinació perfecta per no fracassar. Tant el pare com la mare pertanyen a la generació que va aprendre a projectar aquestes coses, amb una previsió que va tenir en compte els dies fèrtils i una data de naixement adequada per, un cop esgotat el permís de natalitat, empalmar amb les vacances. Res no va interrompre un creixement
convencional, amb les incidències previstes pels pediatres i cap episodi d'alarma o accident. Previsors com eren, no es van deixar sorprendre per l'anunciat distanciament postpart de les parelles. Van ser capaços de reservar-se el temps necessari per no ensopir-se i no van renunciar al sexe ni a les aficions, ni a les sortides amb amics.
La nena ho vivia amb una col·lecció de somriures immortalitzats en vint-i-tres cintes de vídeo i disset àlbums de fotografies. Ni la guarderia ni els primers anys d'escola no van ser conflictius. Encara que no s'ho deien en veu alta, planyien els pares amb fills psicològicament problemàtics o amb retards acadèmics. D'entrada, que fos filla única els havia amoïnat. Per això, van ser molt curosos a l'hora d'evitar excessos de protecció i ho van resoldre amb visites freqüents a casa dels cosins i un tracte continuat amb veïns i companys de classe. Amb aquests precedents, res no feia
presagiar els dos últims anys que han viscut. La pilositat a les aixelles i al pubis, quan la nena tenia deu anys, els va fer témer una precocitat aguda. D'entrada, fins i tot ho van considerar una virtut. Ara, en canvi, si poguessin parlar, haurien de reconèixer que, davant de l'evidència d'una adolescència prematura, van reaccionar com calia. Van consultar-ho al metge, que, com sempre, els va dir: «No patiu.» Igual que altres vegades, van observar el fenomen sense obsessionar-se, com el símptoma d'altres transformacions imminents. N'hi va haver moltes: la nena va començar a fer una olor diferent, li van sortir grans a la cara i, en poc temps, va canviar d'amigues i de vestuari.
Cap dels dos no sabria dir en quin moment va deixar de ser la nena i els va provocar el dilema de si continuar dient-li així o per la versió abreujada del nom. Davant d'ella, era impossible dir-li nena, perquè això li agreujava els canvis d'humor, cada vegada més freqüents. El pare no es va conformar amb el que la mare repetia com una pregària: paciència, atenció i amor. Ell era pacient, li dedicava tota l'atenció del món i l'estimava com no havia estimat mai ningú, però no suportava no entendre res en l'actitud de la filla. Va parlar amb els tutors, amb els professors, amb el director de l'institut, que el
va remetre a un especialista. La conversa, celebrada en una consulta tètrica, va ser enriquidora. La mutació de la nena, va dir l'especialista, era perfectament lògica i estava documentada per una experiència ancestral i tota mena de diagnòstics i estudis científics. Cap motiu per patir, doncs. El pare no va quedar tranquil. A casa, la nena era cada vegada més insolent, d'una rebel·lia arbitrària, sovint estúpida, i qualsevol intent de càstig o de diàleg era simètricament estèril. A través d'un soci de l'empresa va contactar amb un neuròleg reputat que li va fer una conferència sobre els
últims avenços en matèria d'evolució mental dels adolescents. Mentre l'especialista parlava, el pare va tenir la sensació que cada paraula, cada precisió avalada per la recerca, l'allunyava més de la filla. El neuròleg li va parlar de saturació hormonal, vulnerabilitat, efervescència, evolució dels lòbuls i d'un combat entre dopamina i melatonina, estrògens i testosterona. «És la pubertat», deien els altres pares. I s'encongien d'espatlles, com si, amb un grau d'immaduresa que el treia de polleguera, donessin la batalla per perduda. Ells, en canvi, van perseverar. Quan convenia distanciar-se'n una mica, ho feien. Quan convenia estar-hi més al damunt, hi estaven més al damunt. Al pare li recava admetre que havia fracassat en una primera fase. Més hi estaven més al damunt. Al pare li recava admetre que havia fracassat en una primera fase. Més ben dit: estava disposat a admetre la possibilitat del fracàs sempre que hi hagués una explicació. Ni la tensió dels pitjors moments no els va desunir. Plegats com en el moment de concebre-la i portar-la al món, van escapçar totes les temptacions pròpies d'aquesta fase de l'existència: la dèria pel risc, les males amistats, l'espiral de la droga, l'anorèxia, la bulímia, la fugida sectària. En aquest llarg procés també van haver de cedir en algunes coses, però eren cessions intranscendents: la decoració de l'habitació, un curs d'anglès a Irlanda o un pírcing, llargament negociat fins a aconseguir que no fos ni a la boca ni al melic. No podien preveure que, després de tants esforços, el problema fos que no haguessin pensat mai a separar-se. Ara tenen la mirada fixa en el núvol de fum que, procedent dels pulmons i de les cigarretes del pare, ocupa l'habitació. Sense dir-s'ho, són conscients que ja no els queden forces. S'estimen. Tant, que ja no els cal ni dir-s'ho. Per això, quan el pare acaba l'última cigarreta del paquet, s'aixequen i s'abracen, encara en silenci. «Avui començaré a buscar pis i parlaré amb l'advocat perquè iniciï els tràmits», diu ell finalment. I ella,
commoguda, li diu: «Ara truco a la nena per donar-li la notícia. Es posarà molt contenta.»


L’ALTRA VIDA – SERGI PÀMIES

Vaig haver de morir-me per saber si m'estimaven. En vida, mai no vaig ser gaire popular, i això em va crear un problema que vaig combatre amb molta disciplina i poc èxit. A casa, si jo no iniciava la conversa, ni els fills ni la dona no sentien la necessitat de dir-me ase ni bèstia més enllà dels comentaris estrictament funcionals. A la feina, quan em posava malalt, ningú no em trobava a faltar. Per això no em van sorprendre les reaccions que va produir la meva mort. La discreta consternació que va envair el domicili familiar tenia més a veure amb el trasbals que acompanya situacions d'aquesta mena -sumat a una certa inquietud econòmica- que no pas amb una pèrdua irreparable. Un cop va quedar clar que cobrarien l'assegurança, els fills van mostrar-se tan inexpressius com sempre. Només quan, a la sala de vetlla del tanatori, la petita va acariciar el taüt de mala qualitat on m'havien enxubat, vaig percebre una punta d'aflicció relacionada, em va semblar, amb alguns records d'infantesa. Al funeral, la majoria d'assistents va mirar el rellotge durant el sermó -massa llarg pel meu gust- del capellà. Ni una sola llàgrima: el silenci de circumstància que acompanyava la condolença era prou explícit per no interrompre'l amb manifestacions de dolor que, d'altra banda, haurien estat artificials. Els dies posteriors a l'enterrament, la meva dona va reaccionar amb serenitat. En una setmana, va empaquetar, a més del dol, la meva roba en caixes de cartró i les va donar al rodamón que pidola davant del Kentucky Fried Chicken. Dues setmanes més tard, es va tallar els cabells, es va pintar les ungles dels peus, va deixar de fumar i va començar a riure més fort i més sovint. En vida, jo havia sentit el rebuig dels altres, però la indiferència que em dispensaven era suportable. I si, per un error de càlcul, em feien notar d'una manera massa barroera que no comptaven amb mi, jo em limitava a fer el cor fort i els ulls grossos i a refugiar-me en la resignació lacònica dels refranys: tal dia farà un any; qui dia passa, any empeny. De vegades, quan l'evidència de l'aïllament m'era difícil de pair, pujava en cotxe fins al mirador de l'Arrabassada, a fumar i a pensar mentre, dins dels vehicles
aparcats al meu voltant, les parelles follaven amb la intensitat pròpia de la joventut o l'adulteri. L'entusiasme, expressat pels xerrics dels amortidors i els gemecs esmorteïts pels vidres entelats, em contagiava una força una mica perversa, d'acord, però força al capdavall. Va ser tornant d'una d'aquestes excursions que vaig morir. No puc dir que fos un accident. Conduïa amb la prudència habitual, admirant la bellesa de la ciutat estesa als peus de la muntanya, escoltant el butlletí informatiu pels altaveus de l'autoràdio. Als últims metres d'un revolt vaig sentir la necessitat d'abandonar, així, en el sentit més ampli del verb «abandonar». No és cap suïcidi, vaig pensar, més aviat un atac d'irresponsabilitat. Primer no vaig respectar el senyal de limitació de velocitat. Tot seguit, un stop pintat damunt l'asfalt (amb la primera lletra tan gastada que vaig llegir-hi top ). Finalment, un semàfor vermell. Pocs metres abans d'arribar a la ronda, vaig veure una parella de vells que creuava el carrer. Per esquivar-los, vaig accelerar i, amb una maniobra brusca, vaig canviar de carril. No vaig frenar. El cotxe va topar contra la tanca de protecció, la va trencar, va volar tres o quatre metres i, de morro, es va estimbar al carril dret de la via ràpida. No va provocar -miracle- cap col·lisió. Vaig trigar disset minuts a morir, durant els quals em va sorprendre que, malgrat la violència de la trompada, la ràdio continués funcionant. «Fins aquí les notícies», vaig sentir que deia una veu femenina acompanyada per un indicatiu grandiloqüent. La mort no va ser ni dolça ni amarga. Més complicada que no em pensava, potser perquè en vida no hi havia pensat gens. Una suma de paràlisis física i emocional em va impedir sentir dolor. Em va semblar que, en un nivell de percepció diferent al que havia fet servir fins aleshores, filtrava la realitat que m'envoltava com un fenomen que tenia més a veure amb els altres que no pas amb mi. Abans que em donessin definitivament per mort, vaig passer una estona dins d'una ambulància. Gràcies a l'habilitat d'un infermer amb halitosi, vaig mantener algunes -no gaires- constants vitals. Desproveint la situació de qualsevol component emocional, vaig considerar que no pagava la pena esforçar-se. La cruïlla entre una sobrevida invàlida i una mort imminent em va il·luminar la consciència amb la força d'una revelació. El rètol que indicava el camí de la supervivència era espectacular, amb neons intermitents, ofertes de pagui'n dos i emporti-se'n tres i un desplegament molt llaminer de senyals. El camí sense retorn, en canvi, s'insinuava amb una bombeta de seixanta watts. Vaig estimar-me més no fer res i, si de cas, esperar els esdeveniments. Impulsat per la inèrcia de molts anys, vaig veure'm a mi mateix enfilant el camí menys il·luminat, convençut que tot s'acabaria de seguida, sense sospitar que m'esperava aquesta oportunitat de sentir com la vida dels meus no solament continua perfectament sense mi, sinó que, a més a més, millora. Mireu-lo com riu, el fill gran que abans no badava boca i que ara practica el cibersexe amb un home suís que es fa passar per una  au pair brasilera. Mireu-la com xala, la petita que abans sempre trobava suís que es fa passar per una  au pair brasilera. Mireu-la com xala, la petita que abans sempre trobava excuses per no anar a l'institut i quedar-se al llit, i que ara es lleva de matinada per fer piscines i més piscines només per ser a prop d'un monitor depilat. Mireu-la a ella, gran amor, com busca el seu reflex

als aparadors, per veure com n'està, de guapa. I, com si aquesta fos la primera victòria després de tants anys, sento la necessitat de somriure perquè, finalment, els he fet feliços.